понеділок, 26 жовтня 2020 р.

 

Читання книжок проти цифрової залежності

Цифрові ґаджети усе активніше підкорюють світ. Разом із розвитком технологій усе більше людей, особливо дітей, занурюються у світ віртуальної комунікації.

Дослідження виявили, що в мозку дитини, яка проводить багато часу з ґаджетами, відбуваються зміни, дуже подібні до ранньої стадії деменції – слабоумства, що розвивається в людей похилого віку. У таких дітей виникає стійка цифрова залежність.

Як відомо, цифрова залежність – це порушення функцій мозку. Мозок більше не працює на повну потужність, дитина чи молода людина може не розвинути повний потенціал своїх інтелектуальних здібностей. Виявлено, що від Інтернет-залежності страждає кожна десята людина, у середньому 3-5% дітей і дорослих. Вражаюча статистика!

Уперше вчені Південної Кореї почали фіксувати масові поведінкові симптоми, причиною яких стала цифрова залежність, у сучасних підлітків. Саме вони годинами витрачають коштовний час, зависаючи онлайн із мобільними ґаджетами. У 2012 році нейропсихолог Манфред Шпіцер уперше застосував термін Digital dementia (цифрове слабоумство). Ліва частина нашого мозку відповідальна за раціональне мислення, факти, числа, тоді коли права частина – за креативне та емоціональне наповнення нашого життя. Якщо права півкуля мозку залишається недорозвиненою впродовж довгого періоду, то це призводить до перших ознак деменції.

Якими є ознаки цифрової деменції в дітей та підлітків? Ідеться про згорблену статуру, затримки ментального розвитку, погану пам’ять, труднощі із запам’ятовуванням напрямків або чисел, небажання спілкуватися з друзями та дорослими, тривогу та депресію, утрату мотивації, погану координацію рухів, гнів без усякої причини.

Але, попри все це, жити без сучасних технологій сьогодні неможливо.

Існує кілька базових порад, що здатні запобігти залежності від ґаджетів: під час ранкового пробудження не хапайтеся одразу за телефон, під час сніданку, обіду чи вечері насолоджуйтесь трапезою, телефон тут ні до чого. Спорт або активність на свіжому повітрі мають стати обов'язковими в розпорядку дня підлітка. А ще обов'язково проводити певний час офлайн та насолоджуватися читанням книжок. Читання розвиває обидві півкулі головного мозку. В Україні цікавих та корисних книжок виходить безліч. Обов'язково знайдеться видання, яке буде до вподоби й вам.

Ми звикли використовувати смартфони навіть для запису всіляких дрібниць. Спробуйте не використовувати ґаджети в тих випадках, де це можливо. Розвивайте пам'ять, це не буде зайвим.

Наостанок порада для дорослих: зверніть увагу на те, що найбільш схильні до цифрової залежності, а як наслідок і цифрової деменції, діти та підлітки. Тому що у дітей мозок активно розвивається та живиться всім, що надходить ззовні. Якщо ви побачите малюка, який згорблений за обідом грається зі смартфоном чи планшетом, не вагаючись покажіть цю статтю його батькам, порадьте їм видання, які читаєте зі своїми дітьми.

Книги – це безмежний світ знань, накопичений століттями. Ґаджети цього замінити не спроможні.

Немає коментарів:

Дописати коментар